Rester av kemiska bekämpningsmedel kvar i livsmedel

När myndigheter bedömer om ett bekämpningsmedel är säkert, tas ingen hänsyn till den totala mängd kemikalier som finns kvar på livsmedlet. Istället bedöms mängden av ett miljögift i taget. Detta innebär att man kan använda mindre mängd av varje enskilt medel och istället använda många olika bekämpningsmedel för att varje enskilt gränsvärde inte ska överskridas. Det tas ingen hänsyn till hur dessa kemikalier samverkar.  Idag finns mest rester av kemiska bekämpningsmedel kvar i frukt. Därför bör man välja ekologisk frukt istället. Speciellt till barn och gravida eftersom barns hjärnor befinner sig i utveckling och därför är extra känsliga för negativ påverkan.

Som konsument är det omöjligt att veta hur många gånger en produkt har besprutats och med vilka preparat. Mat som inte är ekologisk borde märkas med vilka kemiska bekämpningsmedel som använts i produktionen och hur ofta. Livsmedelsverkets tester av livsmedel visar att allt färre prov är fria från bekämpningsmedelsrester. Trots det görs allt färre tester av den mat vi äter. Idag används mer och mer systemiska bekämpningsmedel som finns och verkar i livsmedlet i veckor och dessa kemikalier går inte att skala eller skölja bort. Det är obehagligt tycker jag. Klicka på länken om du vill veta mer http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/risker-och-effekter-av-bekampningsmedel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s