Såpa

Av en händelse läste jag någonstans att enda skillnaden mellan grön och gul såpa är att den gröna såpan också innehåller grönt färgämne. Så onödigt tänkte jag och läste innehållsförteckningen på vår gröna såpaflaska från Grumme. Den innehåller 15-30 % förtvålad tallolja (såpa) och sedan parfym och färgämnen. På Grummes hemsida står följande:

”Du känner igen den redan på doften. Såpan. Städhjälten i de svenska hemmen i över 125 år. Grumme Såpa tillverkas av tallolja och rengör effektivt det mesta i hemmet. Helt naturligt!”

Kanske skulle det varit mer korrekt att  skriva ”Du känner igen den redan på den konstgjorda doften” osv. För helt naturligt kan det väl inte vara om det både är parfymerat och färgat, men säkert helt ok ändå. Mitt intresse hade iallafall väckts och jag började leta efter något renare alternativ. Hittade följande produkter som jag beställde hem:

Hälsingesåpa

Hälsingesåpa

Hälsingesåpa

På hemsidan står följande:

Såpan tillverkas av tallolja vilket är en biprodukt vid framställning av pappersmassa. Talloljan destilleras därefter för att det mesta av hartsen ska försvinna. Jag förtvålar sedan oljan med lut. Principen är densamma som när man gjorde egen såpa hemma på gården förr i tiden, fast då använde man istället ister från slakten och gjorde egen björkasklut.

Eftersom jag inte tillsätter syntetiska tensider, vattenavhärdare eller konserveringsmedel blir min såpa lik den man gjorde förr och kan därför användas till fler ändamål, på ett miljövänligare sätt.”

Denna såpa ska man kunna använda till i stort sett allting. Behandla trämöbler, tvätta händerna, bilen, hunden, ha i badvattnet, använda till fläckborttagning, maskintvätt, istället för sköljmedel etc. Apropå sköljmedel förresten. Det är ett kapitel för sig men varför ska man tillsätta farliga ftalater, cancerogena ämnen eller ämnen som kan orsaka störningar i det centrala nervsystemet frivilligt där de inte behövs. För att det luktar gott? Jag har köpt bebiskläder på tradera som luktar så starkt att det tar flera tvättar innan de går att använda och jag är ledsen men jag tycker inte att det luktar gott. Det luktar äckligt, starkt och kemiskt. Hälsingesåpan verkar iallafall vara ett riktigt dundermedel. Jag har redan testat att städa och tvätta med det och det luktar fantastiskt gott! Det blir roligare att städa.

Den andra såpan jag hittade heter Linoljesåpa

IMG_4756

Linoljesåpa

Om den kan man läsa:

”Vår såpa är producerad av Ekologisk odlad lin och är en miljövänlig produkt med oändliga användningsområden. Alla ingredienser i såpan är naturliga, så även doftämnena. Alla ingredienser är av vegetabiliska källor och biologiskt nedbrytbara. Man använder även enbart biologiska processer istället för kemiska processer vid framtagningen av ingredienserna.”

Den verkar också fungera till det mesta. Den har jag inte hunnit testa men doften är gudomlig.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s