Farliga kemikalier i hälften av plastprodukterna KEMI undersökte

Vi behöver en starkare lagstiftning och ökad medvetenhet kring dessa frågor så att fler kan säga ifrån och ställa krav på hållbara bättre alternativ.

Ekobebisens Blogg

Kemikalieinspektionen har låtit undersöka 62 plastprodukter, så som handväskor, pennskrin, mobilfodral och plånböcker. Hälften innehöll det hormonstörande ämnet DEHP. En fjärdedel innehöll förbjudna kortkedjiga Klorparaffiner. Mycket illa! Det visar återigen att lagstiftningen inte räcker till, att det behövs mer transparens i vad varor innehåller och mer kontroller. Inför innehållsförteckning på alla varor!

Utdrag från KEMIs hemsida om deras undersökning:

16 varor innehöll kortkedjiga klorparaffiner i höga halter. Klorparaffiner används bland annat för att göra plasten mjuk och ämnena är framförallt farliga för miljön eftersom de stannar kvar där mycket länge. Kortkedjiga klorparaffiner är förbjudna enligt POPs-förordningen.

DEHP fanns i höga halter i 32 analyserade delar. DEHP är hormonstörande och kan skada fortplantningsförmågan. Ftalater är inte förbjudet att använda i varor som inte är riktade till barn, men små barn kan ju tänkas suga på andra varor också och på så sätt exponeras.

Länk till hela texten.

Visa originalinlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s