Dageneftervaletblues

Min högst personliga analys av valresultatet

Valet kom att handla om några få komplexa frågor, en ”knuffattack” och alldeles för enkla svar. Krisen i skolan skulle lösas med ordning och reda längre skolgång och mer betyg. Klimatfrågan kom knappt upp i debatten och handlade i så fall bara om kärnkraft eller ej eller vem som beslutat att lägga ned vilket vindkraftverk. Inte ett ord nämndes om TTIP, det enormt viktiga handelsavtal som reglerar bla tillåtna kemikalier och bekämpningsmedel, antibiotikabehandlat kött etc. Kulturen ville ingen prata om, förutom möjligen då att den skulle censureras. Listan kan göras lång.

Reindfelts i grunden fina tal om att vi skulle öppna våra hjärtan FÖR människorna som flyr för sina liv och att det skulle leda till så stora kostnader att det inte skulle finnas reformutrymme för några vallöften för deras del, blev en julklapp till SD. De la om hela sin valkampanj och ställde ”välfärd MOT massinvandring”. Massinvandringen blev ett begrepp, ett mantra, ett hot mot det välfärdssamhälle vi alla värnar om. Välfärd eller inte, en positiv sak mot en negativ. Vi eller dom! Inte så konstigt kanske om man väljer det första alternativet?

Valrörelsen handlade också mycket om vi MOT dom. De etablerade partierna och media mot SD. Exkludering som för många känns igen. När de sociala klyftorna växer som de gjort, och skillnaden mellan fattig och rik ökar växer också misstro och utanförskap. En stark grogrund för ett parti som SD.

Det finns inga enkla svar på komplexa frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s